Güral Porselen İşten Ayrılma Eylemine Katılan İşçilerden 25’ini İşten Çıkardı
Toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından işçinin işten ayrılması gündeme geldi. Güral Porselensendika ile anlaşmaya varıldığını açıkladıktan sonra personel çıkarmaya başladı. Güral Porselen, iş bırakma hareketine katılan personellerden 25’ini görevden aldı.
Kütahya’da Güral Porselen Türkiye’de çalışan yaklaşık 1.700 işçi ve Çimse-İş Sendikası üyesi 4 aydır toplu iş sözleşmesinin imzalanmaması nedeniyle 5-6 Nisan tarihlerinde iş bırakmıştı. Kütahya Emniyet Müdürlüğü, eylem sırasında çevik kuvvet polisleriyle birlikte fabrika önüne barikat kurdu.
Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral ve işçiler, iki uzun soluklu eylemin ardından Kütahya Emniyet Müdürü Hakan Sıralı liderliğinde bir araya geldi. Sami Güral daha sonra yazılı bir açıklama yaparak Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriya Nazlım ile toplu iş sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
25 KİŞİ AÇILDI
Güral Porselen’de sözleşmenin imzalanmasının ardından işten çıkarmalar başladı. İşi bırakan işçilerden 25’i işten çıkarıldı. İşten çıkarılan çalışanlar bu süreçte yaşadıklarını ANKA ile paylaştı. Haberler Ajansına söyledi. Kütahya Porselen ile sözleşme şartlarının birebir olması talebini yaklaşık 2 yıl önce sendikaya ilettiklerini belirten bir işçi, şunları söyledi:
“İşveren ve sendika bu konuda anlaşamadı, mevcut haliyle devam edecekleri söylendi. Bize Ağustos’ta daha yüksek zam yapılacaktı. Bu oranı vermemek için Ocak ayına indirdiler. 9 Ocak’ta sendika tüm departmanları ve işçileri ziyaret etti ve sözleşme süreci başladı, En kısa sürede sonuçlandırılacağını söylediler.Açıklamanın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bir sonuç alınamadı. Çimse-İş Sendikası ile Kütahya Porselen’in 3 Nisan’da sözleşme imzaladığını duyduk. 4 Nisan akşam mesaisi sırasında sendika Dumlupınar Şube Başkanı İbrahim Ay işyerinin yemekhanesine gelerek arkadaşlarına şunları söyledi: ‘Sözleşmeyi sunduk, İsmet Güral bu sözleşmeyi kabul etmiyor.’ Eylemin başlamasının nedeni bu.”
Başka bir işçi, İbrahim Ay’ın ifadesinin ardından akşam vardiyasındaki personelin alkışlarla protesto eylemi başlattığını söyledi. 5 Nisan’da gündüz vardiyasında sözleşmenin imzalanmadığını duyan işçilerin protesto haklarını kullanarak yönetim binası önünde toplandıklarını kaydeden işçi, şöyle devam etti:
“Açıklama yapacak bir muhatap ya da yetkili bulamadığımız için eylem süreci uzun sürdü ve akşam mesaisinin sonuna kadar sürdü. Ardından ikinci gün Çimse-İş Sendikası Genel Müdür Yardımcısının yönlendirmesiyle Önder Hasan Emer ve Çimse-İş Sendikası Dumlupınar Şube Başkanı İbrahim Ay ve beraberindekiler, personeliyle birlikte karakola girdi.Birlikte toplanarak eylemin devam edeceğini söylediler.Gençlik polisi patronun binasına girişleri engellemek için barikat kurdu ve bekledi. orada bir açıklama var.Daha sonra Emniyete gittik ve Emniyet Müdürlüğü çalışanları ve İsmet Güral çıktı.Olaydan sonra İbrahim Ay bizzat beni aradı.Bu sürecin nasıl devam edeceğini ve avukat verilip verilmeyeceğini sorduğumda bize, “Bizim öyle bir avukatımız yok, siz kendiniz bir avukat tutup hukuki süreci başlatın” dedi.
“BÜTÜN FABRİKA ÇALIŞANLARI ARASINDAN BİLE OLAY 25 KİŞİNİN ÜZERİNDE OLDU”
İş sözleşmesi feshedilen bir başka çalışan ise şunları söyledi:
“Güral Porselen çalışanları olarak biz tazminatsız işten çıkarıldık. Bunun sebebi üyesi olduğumuz Çimse-İş Sendikasıdır. Sendika temsilcilerinin yalan beyanları sonucu personel olarak protestoda bulunduk. tüm fabrika işçileri ve sendika temsilcilerinin olaya karıştığını, olaya yaklaşık 25 kişinin katıldığını, çıkış gerekçemiz olarak kod 46’nın gösterildiğini, bu konunun içeriği yüz karasıdır. doğru, işçiyi, patronu itibarsızlaştırmak, suiistimal etmek, çalmak, patronun mesleki sırlarını ifşa etmek. Hatta fabrikanın çöpünü bile düşündük. “Biz menfaat sağlayan, iyiyi kötüyü ayırt eden işçileriz. Bizi en çok üzen 46. maddenin uygulanması, onurumuzu zedelemesi. Üzüldüğümüz bir diğer nokta ise özellikle fabrikamızın işçileri arasında bulunan engelli arkadaşlarımızın işten çıkarılmasıdır.”
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
“Sendikadan herhangi bir takviye göremediğimiz için kendi imkanlarımız ile avukat tuttuk. Geleceğimize çıpa olarak konulan 46 kodunun değiştirilmesini istiyoruz.”